Fuck Change!

Per què canviar no és tan senzill?.

 

L’única constant a la vida és el canvi
— Buda

Algunes vegades trobem que no ens costa prendre decisions que impliquen canvis importants. Quan volem i podem canviar allò que no ens agrada, la vida es torna amable i fàcil... per exemple, les persones que decideixen deixar de fumar i ho aconsegueixen sense resistència, o les que es posen a fer dieta i aconsegueixen baixar de pes i mantenir-lo. Bravo per elles!

  •  Quan vull canviar però no puc.

No sempre és tan fàcil generar i mantenir canvis però, de vegades ho intentem de mil maneres, no ho aconseguim i seguim fent temptatives de solucions que en comptes de resoldre el problema, el mantenen i el compliquen. Reprenem el primer exemple, quan algú no aconsegueix deixar de fumar i intenta fumar menys quantitat, finalment acaba fumant més que al principi... ja ho diu O.Wilde “La cigarreta és la droga perfecta, és deliciosa i sempre et deixa insatisfet”. Amb el menjar pot passar quelcom semblant, quan algú comença una dieta restrictiva, de vegades comença a picar entre hores.  

  • Què podria fer si em trobo en aquesta situació?

Stop it! Fixa’t en quines coses fas i penses que t’estan amargant la vida perquè generen i mantenen el problema, reflexiona: com podria empitjorar la meva situació actual? Pensar en negatiu genera uns efectes paradoxals sorprenents, prova-ho i m’expliques!

 

  •  Podria canviar, però no em dóna la gana! 

Altres vegades, el problema comporta uns beneficis secundaris que fan que aquest es mantingui. Perquè no deixem de fumar quan sabem que és quelcom perjudicial?!, l’avantatge és el plaer que ens comporta el consum de tabac!.

  • Com podria trencar aquesta resistència?

Córrer petits, mínims riscos que no ens facin sentir-nos en perill, introduir un petit canvi de vegades produeix resultats inesperats.

 

  •  Quan ni puc ni vull canviar.

Finalment, trobem que en determinades situacions i per problemes concrets ni podem ni volem canviar, no necessitem canviar perquè no sentim que calgui, però les conseqüències del que pensem, fem, deixem de pensar o fer, tenen unes repercussions greus sobre nosaltres mateixos i sobre els que ens envolten.

  • Podem fer alguna cosa, si trobem a algú amb aquest tipus de resistència al canvi?

Quan algú no pot ni vol canviar podem guiar-lo a percebre els desavantatges de la situació posant en dubte els seus arguments, a través d’una comunicació que faci que la persona es pugui qüestionar el propi punt de vista i pugui començar a plantejar-se el canvi. Com a les arts marcials, podem aprofitar la força de l’adversari i posar en marxa la nostra pròpia no resistència “si t’estiren empeny, si t’empenten estira” d’aquesta manera aconseguim absorbir, neutralitzar i reorientar les forces. Es tracta doncs d’evitar la resistència fusionant-nos amb l’adversari en un diàleg que persuadeix en canvi.

 

De tota manera, actualment el canvi està sobrevalorat! No canviar ens manté en la seguretat del previsible. Millor no córrer riscos si no estem preparats per generar escenaris diferents i noves realitats. Cal estar preparat, convençut i segur d’emprendre i pot ser que ara no sigui el moment més adequat d’assumir canvis respecte les coses que ens agradaria millorar. Fuck Change!